איך בונים תוכנית עסקית חכמה?

Yossef Vanunu
20 יוני 2022
איך בונים תוכנית עסקית חכמה?

עבור חלקכם, הפעולה או אפילו רק המחשבה על כתיבת תוכנית עסקית נשמעת משעממת ומייגעת. עבור אחרים, זה הדבר ראשון ברשימת המשימות שעליהם לעשות כשהם מתחילים לתכנן כל עסק, עם שותפים או לבד, מאחר ועבורם תכנית שתגדיר כל צעד ופעולה בדרך להצלחה שלהם שווה יותר מפז.

דבר אחד בטוח, כתיבת תוכנית עסקית היא חיוני, מאחר והיא עוזרת לכם להתמקד בתכנון לטווח קצר ולטווח ארוך למתן תוצאות שיניעו את העסק שלכם קדימה, לאט אבל בטוח.

מרכיבים שחייבים להופיע בתוכנית העסקית שלכם

על מנת לכתוב תוכנית עסקית שתוכל למנף את החזון שלכם להצלחה, חשוב להקפיד על כתיבת תוכנית עסקית שמכילה את הגורמים הבאים:

  • תוכן עניינים – שיעזור לכם ולמי שקורא את התוכנית להתמצא בכל התהליכים והפרוצדורות שאמורים להיעשות בכל שלב, לבקר ולפקח עליהם.
  • החזון – מהו חזון החברה, מהי המטרה של התוכנית העסקית ומה היא אמורה להניב למשקיעים.
  • תיאור החברה – תיאור החברה עד היום, עם דגש על נקודות חוזקה ואנשי מקצוע רלוונטיים.
  • הסבר על השוק – החלק שבו אתם מסבירים למה החזון שלכם יהיה הצלחה בשוק אליו הוא מכוון, מיהם קהלי היעד של השוק וכיצד ניתן להגיע אליהם בצורה אורגנית ואסרטיבית.
  • תוכנית שיווקית – בניית הבסיס השיווקי שידחוף את החזון שלכם אל עבר ההצלחה המיוחלת והגדלת מכירות.
  • ניהול – הסבר על היררכיית הניהול בחברה ואופי ההתנהלות של התוכנית.
  • סיכום – לבסוף מומלץ לסכם את התוכנית כולה כולל המטרות של האסטרטגיה השיווקית, פעולות פיננסיות, תהליך ייצור אם קיים וכל פרט חשוב נוסף.

כתיבת תוכנית חכמה

כלל אצבע טוב הוא לבחור שלוש מטרות עיקריות, הנובעות משלושה תחומים שהייתם רוצים לשפר בבית העסק (כלכלי, תפעולי, לוגיסטי, שיווקי…). המטרות צריכות להיות ספציפיות וניתנות למדידה באמצעות מספרים או שלבים, וחשוב לפרט כיצד אתם מצפים להגדיר את ההצלחה שלהן. אתם חייבים להיות מפורטים ככל שתוכלו לגבי המשמעות של הצלחה עבורכם בטווח הקצר ובטווח הארוך, ולסמן V בכל פעם שאתם עוברים משלב אחד לשלב הבא. רק בדרך זו תוכלו לכמת בצורה חכמה את איכות ההצלחה שלכם, כמו גם ההתקדמות שלכם אל עבר מטרת העל.

לדוגמא, מטרה לקבלנים ויועצים מתחילים יכולה להיות לכסות את העלויות/הסיכונים פיננסיים של השקעת נדל"ן שביצעו לאחרונה. המטרה יכולה להיראות כך: אני רוצה להרוויח ממוצע של X שקלים לחודש, לעבוד X ימים בחודש, במשך X חודשים בשנה.

בכדי לעשות זאת חכם, השלב הראשון בבדיקה יהיה לבחון מהי נקודת האיזון שלכם, ולנתח באופן ספציפי כמה אתם צריכים להרוויח בכל חודש בממוצע. התוצאה תהיה תכנון מדויק של כמות השעות שעל הקבלן לעבוד במהלך השנה בכדי לכסות את העלויות שלו ואף לייצר רווח.

חשיבות הדינאמיות

במהלך ההתקדמות שבתכנית העסקית שלכם, עליכם לזכור שהמטרות שאתם כותבים כעת אינן קבועות – חשבו על הטווח הקצר והבינוני. כך, אתם יכולים להתמקד במה שאתם צריכים לעשות עכשיו, תוך כדי עבודה לקראת התמונה הרחבה יותר.

התוכנית היא מסמך עבודה כך שכאשר אתם סוקרים אותה במהלך ההתקדמות שלכם, היעדים יכולים להתפתח, להתבצע ולהשתנות בהתאם לשאיפות שלכם, לתובנות שקיבלתם עם כל שלב ולמצב השוק. לכן, מומלץ להגדיר  כל מטרה  באופן גמיש, ולציין באופן נוקשה את השלבים להגשים אותה בטווח בקצר.

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים!
newsletter
הירשמו לניוזלטר שלנו הירשמו לניוזלטר שלנו

    whatsapp ייעוץ בוואטסאפ