עוסק פטור או עוסק מורשה? איך כדאי להתחיל?

מערכת ECS
28 אפריל 2021
עוסק פטור או עוסק מורשה? איך כדאי להתחיל?

הקמת עסק מהווה אתגר גדול עבור כל עצמאי בישראל. מעבר לקושי בניהול השוטף של העסק והתוכן שלו, ישנו גם הקושי הבירוקרטי הגדול הכרוך בהתמודדות מול גופים ממשלתיים.
הרבה מאוד אנשים נמנעים ביודעין מכניסה לתחום העסקי, ולו בגלל הצורך להתנהל מול גופים בעלי מוניטין מאיים כמו המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ. אך אם כבר בחרתם לצאת לדרך ולהקים עסק, ישנה משמעות רבה לסוג התיק שתפתחו ברשויות המיסים, גם לעניין המיסוי אבל גם בהיבטים עסקיים אחרים. לכן בחרנו להקדיש את המדריך שלפניכם לסוגיה: "עוסק פטור או עוסק מורשה", כדי שתוכלו לקבל את ההחלטה הכי נכונה – גם עבורכם וגם עבור העסק שלכם.

עוסק פטור – קווים לדמותו

לאחר ההחלטה לפתוח עסק, חשוב להבין את ההבדל בין עוסק פטור לבין עוסק מורשה וההשלכות של הבחירה. עוסק פטור הוא למעשה פטור מתשלום מע"מ והוא אינו צריך לשלם את מס הערך המוסף למדינה, בדומה לעסקים גדולים יותר. עוסקים פטורים הם לרוב שכירים שמעוניינים בהכנסה צדדית ממשלח יד עצמאי, פרילנסרים, או עצמאיים בתחילת דרכם.

מהו עוסק מורשה?

עוסק מורשה הוא בעל עסק עצמאי הנדרש לשלם מע"מ ולכן גם גובה מע"מ מלקוחותיו. עוסק מורשה חשוף ליותר אינטראקציה מול הגורמים הרשמיים, נאלץ לנהל ספרים בצורה שהיא יותר מדוקדקת ומסודרת ועוד. 

מה ההבדלים בין עוסק מורשה לעוסק פטור?

ההבדל המהותי בין עוסק פטור לעוסק מורשה הוא בתקרת ההכנסות המותרת.
עוסק פטור הוא למעשה עסק שמחזור הכנסותיו כעצמאי אינו עולה על  100,491 שקלים בשנה (נכון למועד כתיבת שורות אלו), ואילו עוסק מורשה, הוא עסק שמחזור ההכנסות (לא הרווח שלו) עולה על סכום הזה. הסכומים לעיתים משתנים בכמה מאות שקלים, אך סדר הגודל הוא כאמור לעיל.

איך נערכים להקמת עסק עצמאי?

בעת הקמת עסק יש לקחת בחשבון את ההכנסה הצפויה בשנה הראשונה. בחלק גדול מהמקרים, ההכנסות צפויות להיות נמוכות, או שיהיה קשה מאוד להעריך אותן. אנשים פרטיים, ולבטח כאלה שמקימים עסקים שלא צפויים להשתלט מיידית על השוק, לא יכניסו יותר מ-100 אלף שקלים בשנה הראשונה, ולכן, העדיפות היא להתחיל עם עוסק פטור, ולהקטין את הבירוקרטיה. כך, לא תצטרכו לשלם מע"מ, ותוכלו להיות בשליטה על ההכנסות שלכם לקראת סוף השנה, ולבצע את ההתאמות הנכונות.

האם עדיף לי להתחיל "בקטן" כעוסק פטור?

הדרך שאנשים עושים בדרך לעסק משגשג היא עקלקלה ומורכבת. במרבית המקרים, התחלה בקטן ועם תעודת עוסק פטור היא הדרך הבטוחה והרגועה יותר ללכת בה. בהמשך, תמיד אפשר לשנות את ההגדרה ברשויות המס לעוסק מורשה, והמעבר יהיה חלק באופן יחסי. מנגד, חשוב לדעת שאת הדרך ההפוכה קצת קשה יותר לעשות, מכיוון שמבחינת החוק, עצמאי שסווג במעמד עוסק מורשה לא יכול לשוב להיות עוסק פטור במשך שנתיים רצופות משינוי הסטטוס. זה אומר שתמשיכו לשלם מע"מ מהשקל הראשון, גם אם העסק אינו רווחי.

עוסק מורשה – למי שמאמין שהשמיים הם הגבול

הקמת עסק במעמד עוסק מורשה היא אמנם מורכבת יותר, אך בכל זאת מתבקשת במקרים רבים.
מדובר בפתרון מתאים עבור עצמאיים בענפים מסוימים, שמשקיעים רבות בקידום ובשיווק העסק שלהם, ויכולים "לבנות" על הכנסות גדולות יחסית כבר בשנה הראשונה לפעילותם העסקית. 

במקרה כזה, פתיחת עסק במעמד עוסק מורשה מלכתחילה, יכולה לפתור מראש לא מעט קשיים בהתעסקות מול מע"מ, העלולים להופיע אצל מי שפותח עסק במעמד עוסק פטור, ועובר את תקרת ההכנסות כבר במהלך שנת המס. 

בשורה התחתונה

להתחיל עם עוסק מורשה זה להתחיל גבוה ולטפס משם. יש להקמת עסק במעמד עוסק מורשה משמעות גם לעניין ההתנהלות מול לקוחות פוטנציאליים, אשר רבים מהם עשויים להעדיף לעבוד עם עוסקים מורשים לעומת עוסקים פטורים. יתרה מכך, עוסק מורשה אינו נדרש להגביל את תקרת ההכנסות שלו רק כדי להימנע מהצורך לשלם מע"מ. 

יש לכך משמעות גם בפן הפסיכולוגי בכל הנוגע להתנהלות העסקית, לאינטראקציה עם הלקוחות ולאחריות שלוקחים על הפיתוח העסקי של העסק. אולם בנוגע לשאלה האם נכון להתחיל כעוסק מורשה או עוסק פטור, התשובה היא סובייקטיבית ותלויה מאוד במטרות שלכם כעצמאיים, באופי שלכם וביכולת שלכם לקחת סיכונים ולהתמודד עם קשיים בדרך.

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים!
newsletter
הירשמו לניוזלטר שלנו הירשמו לניוזלטר שלנו

    עוד מאמרים בנושא
    בידול פירוש וחשיבות
    עולם העסקים
    21 נובמבר 2022
    מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה?
    10 נובמבר 2022
    ניהול עסק נכון כ- 5 צעדים
    07 נובמבר 2022
    3 רעיונות לעסק ביתי שעושה הרבה כסף
    03 נובמבר 2022
    תכנון אסטרטגיה שיווקית דיגיטלית לעסק
    27 אוקטובר 2022
    whatsapp ייעוץ בוואטסאפ