איך לבחור מקצוע

מערכת ECS
29 יוני 2021
איך לבחור מקצוע

בחירה במקצוע לחיים היא עניין רציני. בסופו של דבר, אנחנו מבלים חלק משמעותי מאוד מהחיים שלנו בעבודה, ולכן כדאי שלכל הפחות נהנה ממנה.אם גם אתם מצאתם את עצמכם תוהים איך לבחור מקצוע לחיים, שיביא לידי ביטוי את היכולות והכישורים שלכם, זה המאמר עבורכם! במדריך שלפניכם נפגיש אתכם עם ארבעה צעדים שיעזרו לכם לגלות מה תוכלו לעשות למחייתכם, שגם יפרנס אתכם בכובד וגם יסייע לכם לממש את עצמכם. שנתחיל?

לפני שמתחילים: למה בחירת מקצוע היא לא החלטה שמקבלים בקלות ראש

בחירת מקצוע מחייבת תכנון ממספר סיבות. ראשית, כשיש לכם תכנית פעולה, הסיכון שתקבלו החלטות אימפולסיביות שאינן בהכרח ישימות עבורכם ולא ישרתו אתכם בטווח הרחוק, קטנה משמעותית. שנית, הכנת תכנית לבניית קריירה תסייע לכם לזהות היכן יש הזדמנויות מקצועיות ששווה לבדוק לעומק, ולמפות את המיומנויות החדשות שכדאי לכם לפתח. כך לא תפספסו אפשרויות מעניינות, שייתכן שלא היו עולות על דעתכם לו הייתם בוחרים מקצוע כלאחר יד. 

איך לבחור מקצוע ב – 4 צעדים

בחירת מקצוע לחיים, היא כאמור לא עניין של מה בכך. בדרך לבחירת משלח היד שיספק לכם פרנסה לאורך זמן וגם תחושה של הגשמה עצמית ועניין מקצועי, תידרשו לעבור תהליך חשיבה ולענות לעצמכם על 4 שאלות מפתח:

  1. במה אני טוב/ה? 
  2. מהם תחומי העניין שלי?
  3. מה חשוב לי בחיים?
  4. מה עליי לעשות כדי להפוך את בחירת הקריירה שלי למקצוע לחיים?

על השאלות הללו נסייע לכם לענות בשורות הבאות.

במה אני טוב/ה? כך תזהו את הכישורים שלכם

כדי לבחור מקצוע לחיים, אתם צריכים בראש ובראשונה להכיר את עצמכם. אם לא עשיתם זאת עד היום, זה הזמן להתבונן פנימה ולשאול את עצמכם מהם הכישורים שלכם. חשוב להבין אילו מיומנויות וכלים מקצועיים יש לכם, כדי שתוכלו לראות באילו סוגי מקצועות הם נחוצים והיכן תידרשו להשלים פערים. 

לטובת העניין, עליכם לערוך רשימה של כל הכישורים שלכם ולצידם לציין דוגמאות להזדמנויות שבהם עשיתם בהם שימוש של ממש. הערכה כנה של כישוריכם תסייע לכם בשלב הבא שבו תידרשו לצמצם את האפשרויות המקצועיות שלכם.

מהם תחומי העניין שלי? הדרך לבחינת מקצועות פוטנציאליים

זה השלב שבו תדרשו לבצע חקר שוק ולבחון את מסלולי הקריירה הזמינים בשוק העבודה, כדי לצמצם את האפשרויות שלכם לתחומים שמעניינים אתכם. לטובת העניין, נסו לחשוב אילו תחומים מעניינים אתכם, ובדקו אילו משרות זמינות בתחום זה ובתחומים משיקים בארץ ובעולם. זה יסייע לכם לגלות מסלולי קריירה פוטנציאליים נוספים ולהבין אילו תפקידים נוספים עשויים להתאים לכם. כעת משיש בידכם מידע לגבי אפשרויות הקריירה הזמינות לכם, זה הזמן להתחיל לצמצם את הרשימה בהתאם לערכים וההעדפות האישיות שלכם.

מה חשוב לי בחיים? צמצום רשימת המקצועות לאלו שתואמים לצרכים ולרצונות שלכם

הגענו לשלב בו אתם משלבים בין מה שלמדתם על עצמכם ובין מה שגיליתם על האפשרויות המקצועיות הפתוחות בפניכם והיצע המשרות הקיים בשוק התעסוקה. מתוך רשימת המקצועות הפוטנציאליים שערכתם בשלב הקודם, בחרו את התפקיד שהכי מעניין אתכם ועוד חלופה אחת או שתיים שתוכלו לחזור אליהן במידה ותגלו שהבחירה המקורית שלכם אינה רלוונטית עבורכם יותר.

כדי לעזור לעצמכם לבחור, עליכם לשאול את עצמכם את השאלות הבאות:

 

  • האם אהנה לעשות את העבודה הזו כל יום?
  • האם היא עונה על רוב הציפיות שלי?
  • האם העבודה מתאימה לערכים שלי?
  • האם המקצוע / המשרה מתנגש עם פעילויות אחרות בחיים שחשובות לי?
  • האם יש לי את הכישורים הדרושים לתפקיד?
  • האם יש במקצוע אילוצים גיאוגרפיים / פיננסיים / מקצועיים שעליי לקחת בחשבון?
  • האם התפקיד ריאלי מבחינת פוטנציאל השתכרות?


עליכם לשקול גם איזו מסגרת העסקה הכי מתאימה לאישיותכם ומוסר העבודה שלכם. האם אתם מתאימים לעבודה כשכירים או שואפים להקים דווקא עסק עצמאי משלכם? במידה ואתם מעדיפים לבחור מקצוע בו תועסקו כשכירים, האם תעדיפו לעבוד בחברות קטנות ובינוניות, או שדווקא תהנו יותר לעבוד בחברות גדולות / תאגידים? 

אם אתם מתקשים להגיע למסקנות בהקשר זה, ישנם מספר תרגילים שתוכלו לנסות ועשויים לסייע לכם בתהליך קבלת ההחלטות. רישום היתרונות והחסרונות של משרה או מסלול קריירה מסוימים הוא לעתים קרובות שימושי. 

התמקדו ב – 3 המקצועות שבחרתם קודם לכן ובדקו מהם היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם בהיבטי: ביקוש בשוק העבודה, תחומי האחריות בתפקיד, אפשרויות קידום, דרישות קבלה, שכר ותנאים, והיקף המשרה המקובל בתחום. כך תוכלו להתמקד באפשרויות האקולוגיות ביותר עבורכם.

מה עליי לעשות כדי להפוך את בחירת הקריירה שלי למקצוע לחיים? הגדרת היעדים

במסגרת בחירת המקצוע שלכם, חשוב גם לערוך תכנית שבה תגדירו את הפעולות שעליכם לבצע  על מנת להגיע למקום שאתם שואפים להיות בו, מבחינת אישית ומקצועית. בשלב זה חשוב להיות מפורטים עד כמה שניתן, ולציין מהם היעדים שלכם בטווח הקצר, הבינוני והארוך, ואילו פעולות נדרשות מצדכם כדי להגשים אותם. 

חשוב להגדיר לוחות זמנים מדויקים לכל פעולה שנועדה לקדם אתכם בתחום המקצועי, כלומר לפרט מהו המועד לביצוע כל שלב ושלב בתוכנית שלכם, כדי שתוכלו לבדוק את ההתקדמות שלכם לאורך זמן. 

למשל, היעד הראשון שלכם לטווח הקצר עשוי לכלול שיפור של קורות החיים שלכם. מטרה לטווח הבינוני יכולה להיות מציאת מסגרת רלוונטית שתוכלו לצבור בה ניסיון מקצועי רלוונטי, מסגרת להשתלמות מקצועית, או השתתפות בירידי קריירה.

חשוב גם להגדיר לעצמכם תוכנית גיבוי לפיתוח קריירה שתכלול מקצוע חלופי שתרצו ותוכלו לעסוק בו, למקרה שנסיבות החיים או ההעדפות שלכם ישתנו. 

בשורה התחתונה: איך לבחור מקצוע ולהישאר בחיים?

במאמר זה סקרנו ארבעה שלבים חשובים לבחירת מקצוע לחיים. אך חשוב לזכור שתכנון קריירה הוא תהליך מתמשך. הצרכים והרצונות שלנו משתנים יחד איתנו לאורך החיים ולכן חשוב לבחון מחדש את המטרות והיעדים שהגדרתם לעצמכם מדי תקופה, ולאפשר לעצמכם "לחשב מסלול מחדש" בהתאם לצורך.

לרוב האנשים מתאים יותר ממקצוע אחד ומרבית העובדים בדור שלנו, בדרך כלל עושים הסבה מקצועית לפחות פעם אחת בחייהם. המפתח לבחירת מקצוע מוצלחת, הוא בסופו של דבר גמישות מחשבתית. היכולת להסתגל וללמוד מיומנויות חדשות היא קלף מנצח בכל תחום בו תבחרו לעסוק.

בהצלחה!

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים!
newsletter
הירשמו לניוזלטר שלנו הירשמו לניוזלטר שלנו

    whatsapp ייעוץ בוואטסאפ